Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A természet operaháza a Velencei-tónál - Fesztivál készül, de más, mint a többi!

„Színvonalas nyitógála, érdekes és élvezetes koncertek, események, különleges helyszínek és élménysportolás. Gyerekek, fiatalok, idősek, családok. Zene, színészet, tánc, festészet, költészet, gasztronómia” – mindezt tervezi és ígéri a 2021-es év nagy kulturális rendezvényével kapcsolatban Pataki Bence operaénekes, a Tisza-tavi Opera Fesztivál Velencei-tavi társfesztiváljának művészeti vezetője, aki, a sikeres összefogás eredményeként, 2021-ben a Velencei-tónál valósíthatja meg e nagyszabású rendezvényt.

Hogyan vetődött fel annak a gondolata, hogy 2021-tol operafesztivál legyen a Velencei-tónál?
– Lenyűgöző élményben volt részünk idén nyáron a Tisza-tónál… Művészet, sport, természet és kikapcsolódás fonódott egybe ezen az eseményen. A 7. Tisza-tavi Fesztivál többnapos rendezvény, a tó csodás természeti kincsei pedig már önmagukban is garantálják a sikert. A rangos fellépők és az igényes műsorok óránként követik egymást. Míg egyik nap biciklivel tekerjük körbe a tavat, másnap hajóval közelítjük meg az egyes helyszíneket. Ha mindehhez hozzáadjuk a gasztronómiai és közösségi élményeket, valamint a fesztivál megálmodójának, Debreczeni Ildikónak elbűvölő személyiségét, azt hiszem, megkérdőjelezhetetlen a felvetés, hogy ezt az élményt érdemes másutt is átadni a közönségnek. Saját érdeklődési köröm és kollégáim ötlete alapján kirajzolódott bennünk is egy álomkép, amely szerint máshol is létre kellene hozni a Tisza-tavi Fesztivál társrendezvényét. Hol máshol is lehetne, mint Közép-Magyarország ékszerdobozánál, a Velencei-tónál? A térség adottságai, szerkezete és turisztikai előnyei hasonlóak a Tiszatónál tapasztaltakéhoz. Az opera műfaja szívemnek egyébként is kedves, jómagam operaénekes vagyok, ezért a műfaj és a zene népszerűsítését egyik legfontosabb küldetésemnek tartom.

Milyen tervekkel készül a jövő évi fesztiválra?
– Egyelőre még csak a tervezés fázisánál tartunk, a kulturális programok és előadók listája folyamatosan bővül, a kínálkozó lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlennek látszik. Alapos átgondolást és kutatómunkát kíván a program megtervezése, az előadóművészeti műfajok összehangolása, tekintettel kell lennünk és fel kell, mérjük a térségből érkező, valamint a budapesti látogatók igényeit egyaránt. Színvonalas kulturális élményt, minőségi szórakoztatást kívánunk nyújtani minden érdeklődőnek, ezért szeretnénk felvonultatni több művészeti ágat is, törekszünk a műfajok fuzionálására. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal művészgenerációnak is lehetőséget adjunk, hozzásegítve őket a bemutatkozáshoz, és sikereik megéléséhez. Személyes szívügyem a magyar szerzők műveinek terjesztése, a magyar nyelvű operajátszás, sőt az idegen nyelvű művek magyar nyelven való interpretálása is. Hozzásegíti az embereket az operák megértéséhez, és közelebb hozza hozzájuk a műfajt. A magyar nyelven közvetített kultúra segíti a magyar identitástudat megerősödését. Mivel testvérfesztiválként szeretnénk együttműködni a Tisza-tavi Fesztivállal, és alapvetően nem szeretnénk változtatni a jól bevált metodikán, természetesen a biciklizés, a futás és a vízi sportok szerelmeseinek is kiváló programlehetőséget tartogat a különböző vízparti települések, helyszínek végiglátogatása.

Pataki Bence, a fesztivál művészeti vezetője. - Fotó: Lugosi Péter

A 2020-as fesztivál tapasztalatai alapján mire lehet számítani a Velencei-tónál?
Gondolok itt akár a kulturális turizmus fellendülésére, látványos, eddig ismeretlen típusú kikapcsolódási lehetőségek megteremtésére.
– A 2020-as fesztivál tapasztalatai alapján minden korosztály és minden műfaj szerelmese meg fogja találni a hozzá legközelebb álló művelődési és szórakozási lehetőséget. Legalábbis jelenlegi terveink szerint ezt az átfogó feladatot kívánjuk megoldani. A különleges, eddig ismeretlen típusú kikapcsolódási lehetőségekre is vannak már ötleteink, de ezek maradjanak egyelőre meglepetések. Ami biztos: a Velencei-tavi fesztivál szintén háromnapos lesz. Egy nyári, péntek esti operagálával indul a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpadon. Szombaton körbe tekerjük a tavat, ugyanúgy a Kossuth-díjas Miklósa Erika operaénekes vezetésével, mint a Tisza-tó partján, ráadásul a művésznő Velencén is él, ami nagy előny. Minden egyes településen – Kápolnásnyéken, Velencén, Sukorón, Pákozdon, Dinnyésen és Gárdonyban – lesznek zenei helyszínek, kerékpáros pihenők. Vasárnap pedig a vízen fogjuk meghallgatni a zenei darabokat, körbe járva a tavat, illetve az egyik tervezett koncerthelyszínt, a Cserepes-szigetet.

Milyen helyszín lenne megfelelő a program számára?
– A rendezvényt több – egyelőre hat – helyszínre álmodtuk meg, de köszönhetően a nagyon jól kiépített biciklis útvonalaknak és a fejlett infrastruktúrának, több helyszín is szóba jöhet.

Kiknek a vendégszereplésében reménykednek a jövő évi rendezvényen?
– A 2021-es fesztivál programja még formálódik, de tervezzük a Szolnoki Szimfonikusok meghívását, hiszen ők a Tisza-tavi Fesztivál állandó fellépői. A Zemlényi Katica vezette székesfehérvári Vox Mirabilis Kamakórus az idei fesztiválon sikerrel mutatkozott be Poroszlón, jövőre szeretnénk, ha hazai pályán is megcsillogtathatnák tehetségüket. Azt is biztosan megígérhetem, hogy az egyik legismertebb magyar operaénekesnő, aki – mint említettem – a Tisza-tavi Fesztivál arcaként és a Velencei-tavi Kistérség lakójaként is ismert, Miklósa Erika művésznő biztosan szereplője lesz majd a fesztiválnak.

str