Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Látnivalók

Vörösmarty-pince, Velence



A Vörösmarty Mihály egykori pincéjében kialakított, műemléki védettségű borozó és a mellette kialakított fröccsterasz lenyűgöző panorámával és hangulatos kerthelyiséggel várja látogatóit a velencei Bence-hegyen. A Vörösmarty-pince felújítását két évvel ezelőtt kezdték meg, amelynek során a két műemléki présház kívül-belül megújult. A pince 2020 nyarán, harminc év után nyitotta meg első szezonját. Élőzenei akusztikus koncertekkel, kézműves sörökkel, kiváló velencei-tavi borokkal, frissítőkkel és ínycsiklandó ételekkel teszik teljessé a páratlan panorámát és történelmi helyszínt.
(Velence, Bence-hegy, Panoráma út)

Kolonics György szobor, Sukoró



Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész Kolonics György olimpiai bajnok kenusról készített alkotása a sukorói evezős és kajak-kenu pályánál látható. A művész a Kolonics Györgyöt mintázó tervét nem sokkal a sportoló halála után készítette el. A talapzatban valós méretű fém kenu, abban pedig a térdelő bajnok képe látszik. A lenyűgöző és aprólékos alkotás 2013-ban készült. Sportkedvelőknek kihagyhatatlan látnivaló.
(Sukoró, Velencei-tavi Vízi Sportiskola)

Háromszájú kemence, Vereb, Fő utca



A hangulatos és a népi hagyományokat felidéző verebi háromszájú kemence körüli terület családi, baráti piknikek tökéletes helyszíne. A Fő utca közelében található egybeépített kemence 2009-ben készült, azóta a nevesebb ünnepeken, rendezvényeken is használják. A kemence a település büszkesége, az elmúlt időszakban fákkal, bokrokkal és fűszernövényekkel gazdagították a körülötte található udvart.

A Velencei-tó környék legöregebb fája, Zichyújfalu, kastélypark



Történelmi mondát ismerhetnek meg a kirándulók a zichyújfalui öreg hársfa felkeresésekor, (Zichyújfalu, kastélypark) hiszen az emlékekkel teli János-fát a hagyományok szerint Zichy János ültette el a településen, a kastélyparkban. A kutatások szerint azonban a hársfa jóval idősebb, körülbelül 450 éves. Anno, a politikus korában élők változtathatták meg a történetét, így sejteni lehet, hogy a fát valójában Zichy Ödön vagy Zichy Endre ültette. A Velencei-tó régiójában élő agárdi öreg tölgy kipusztulása után a zichyújfalui János-fa lett a térség legöregebb fája.

Velence Korzó – Varga Norbert alkotásai, Velence



Varga Norbert, pázmándi fafaragó félig kivágott fák földben hagyott törzséből készült faragásainak felkeresése magával ragadó élményt kínál a Velence Korzónál. Az alkotások lényege, hogy a fafaragó életet ad a kivágásra ítélt fáknak, így új színben tünteti fel azokat. A témák igen sokfélék, s érdemes egyenként végigsimítani a faragásokon, mert a fa erezete, repedései az alkotásokban élnek tovább.
(Velence, Velence Korzó)

Ambrus Éva díszkút, Gárdony



A Gárdony központját díszítő kutat Ambrus Éva Ferenczy Noémi-díjjal elismert keramikus után nevezték el. A hangulatos és egyedi alkotást 2001-óta csodálhatják meg a Velencei-tó térségébe látogatók,hiszen a díszkút a gárdonyi polgármesteri hivatal parkjának egyfajta „ékköve”. Kellemes őszi séta során akár kívánhatnak is valamit a díszkút előtt az arra járók.
(Gárdony, Szabadság út)

(Fotók: Bendi Nóra,Kőmíves András, S.Töttő Rita)