Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TŰZROMÁNC A KASTÉLYBAN - Járási Ildikó és Elekes Gyula lehengerlő alkotásai a szezon első tárlatán

A 2023-as kulturális szezon a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány és a Halász-kastély közös kiállításával nyílt meg májusban Kápolnásnyéken: a Ferenczy Noémi-díjas Járási Ildikó és a Bessenyei György-díjas Elekes Gyula tűzzománc művészek Tűzrománc című tárlata július 2-ig volt látható a kastélyban. Nyárra pedig újabb tárlattal készült a kulturális központ, ahol a klasszikus festészet és a kortárs szobrászat találkozik.


Fotók: Kőmives András

Hosszú előkészítő munka eredménye
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Tűzrománc című kiállítás kurátora régóta tervezte már, hogy a két kiváló tűzzománc művész – a Ferenczy Noémi-díjas Járási Ildikó és a Bessenyei György-díjas Elekes Gyula – munkásságát egy tárlaton mutatja be. Hosszú előkészítő munka eredményeként erre a 2023-as szezon kezdetén, a Halász-kastély téli álmát követő újranyitásakor kerülhetett sor. Májusban varázslatos tűzzománc kiállítással örvendeztette tehát meg a térséget a Halász-kastély.


Járási Ildikót és Elekes Gyulát, valamint a a közönséget L. Simon László köszöntötte

Két életmű
A két életmű egy csokorba rendezése igazi kihívás volt, árulta el a megnyitón a kurátor, ahogy azt is: kevesen és csak a bátrak alkalmazzák a tűzzománcot önálló kifejezési formaként, hiszen a tűzzománc elsősorban az alkalmazott művészetben használatos.


Tűzben edzett szépségek: Járási Ildikó és Elekes Gyula alkotásai várták a Kápolnásnyékre érkezőket 

A Kápolnásnyékre hozott alkotások közé kerültek Elekes Gyula jellegzetes arcábrázolásai, ősi székely utalásai, a magyar mitológiához visszanyúló csodaszarvas és totemállat ábrázolásai, de nagyobb lélegzetű munkái is helyet kaptak, melyekben a kenyér, a gabona, az élet az elsődleges téma. Járási Ildikó művei közül a tárlatra kerültek fekete zománcképek, fekete-vörös ikonográfiák, de felvillannak az alkotó zalai és somogyi tájábrázolásai, női portréi, Mária ikonábrázolásai. Gazdag, összetett, sokrétű kiállításba merülhetett el tehát ezúttal is a Halász-kastélyba érkező vendég, melyet a Zalából érkező országgyűlési képviselő, Cseresnyés Péter is örömmel tekintett meg.


Szervezők, vendégek és az alkotóművészek a tárlatmegnyitón: a Velencei-tó térségében pezsgő kulturális élet folyik

A tűzzománcművészet technikája szinte egybeforrt minden nagy kultúra művészetével, ezer arccal és funkcióval járulva hozzá egyetemes kulturális örökségünkhöz. Szinte tapintható az ősi alkotóerő, amely a kivételes tehetséggel megtestesülve ezeknek a csodáknak a megalkotására indította a kiállító művészeket. Különleges hozzáadott értéke e kiállításnak a női és a férfi lényegnek a művészet nyelvén való láttatása. Míg a nőiesség, a lágyság, a hajlékonyság, a finomság Járási Ildikó alkotásaiban érhető tetten, addig a férfias jegyeket hordozó világot Elekes Gyula remekművei jelenítik meg” – fogalmazott Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár a megnyitón.


Két életmű egy csokorba rendezve kapott helyet a Halász-kastélyban

A művésznő, elmondása szerint, a festőzománcot tekinti igazi világának. Az ő művészeten keresztül ténylegesen meggyőződhetünk arról, milyen fokú virtuozitást igényel a zománctechnikák alkalmazása, a nemes anyagok beható ismerete, a legmagasabb szintű grafikai és festői tudás, valamint a különleges égetési eljárás több évtizedes kiérlelése. Elekes Gyula műveiben az évezredes hagyományok a székely magyarság semmihez sem fogható tiszta forrásaiból táplálkozó szimbólumrendszerének kivételes esszenciáját tapasztalhatjuk meg. Mélységes mély gyökérzetből táplálkozó ősi hitvilágunk elevenedik meg négy évtizedes pályafutásának utóbbi tíz esztendejében született, kiforrott munkáiban. A művészet a lelket távol tartja a mindennapi élet porától…