Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Magyar Kultúra Napján hirdetett döntősöket a zsűri a Vörösmarty-versünnepen

Lezajlott a Vörösmarty-versünnep elődöntője, amelyet a vírushelyzet miatt csak a zsűri jelenlétében bonyolítottak tegnap a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A döntnököknek nem volt könnyű dolga: több száz versmondó küldte be pályázatát, amelyek közül két korcsoportban határoztak a továbbjutókról. A szervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke, Rodics Eszter kiemelte, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a vírushelyzet ellenére számos iskolát és fiatalt sikerült elérni üzenetükkel. Külön hangsúlyozta, hogy a zsűri örömmel nyugtázta: nem csak az irodalomból kötelező versek jelentek meg a pályázatokban, hanem Vörösmarty kevésbé ismert költeményei is.

A Versünnep pályázatára több száz pályázat érkezett az ország minden pontjáról, sőt a határon túlról is. A hat tagú zsűri január 21-én ült össze, hogy értékelje a közel nyolc órányi anyagot. Az egész napos munka során szívmelengető élmény volt a számtalan ifjú tehetséget hallgatni, és nagyon nehéz dönteni. A felhívásban eredetileg korcsoportonként 5-5 továbbjutót hirdettek, de a zsűri végül úgy döntött: bővíti a továbbjutók számát, mivel kimagasló számban jelentkeztek tehetséges szavalók. Elbűvölő személyiségükkel és bájos versmondásukkal többen is elvarázsolták a zsűri tagjait, így született döntés a Csongor és Tünde különdíjak megalapításáról és adományozásáról is.

 A zsűri értékelésében külön kiemelte, hogy több iskolából is érkeztek közös, osztálymunkában megvalósult versmondások, amelyek közül egyet különdíjjal is jutalmazott, megköszönve a pedagógusok lelkes felkészítő és szervező munkáját is. Örömmel fogadták a szervezők és a zsűri is, hogy számos, Vörösmarty Mihály nevét viselő iskola diákja is jelentkezett, és döntőbe is jutott. Külön oklevéllel díjazza a zsűri azokat az iskolákat is, ahonnan a legtöbb jelentkezés érkezett. A zsűri döntése alapján a 6-12 éves korcsoportból hat, a13-18 éves korcsoportból pedig tíz versmondó indulhat a dobogós helyezésért. A döntőre 2021. február 26-án 11 órától kerül sor, a vírushelyzet miatt változatlanul online térben szervezve.

A DÖNTŐBE JUTOTTAK:

(Közlemény, 2021. január 22., Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola)