Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Megkezdődött a Vadászfegyverek/Fegyvervadászok rendezvénysorozat Kápolnásnyéken

Október 20-án ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című rendezvénysorozat a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A program keretein belül megnyitotta kapuit a közönség előtt a sorozat nevét viselő kiállítás, valamint izgalmas fegyvertörténeti konferencián is részt vehettek az érdeklődők.

A Halász-kastély 2019-ben megkezdett nagysikerű Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című kiállítása idén a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben jött létre. A kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum Fegyvertárában őrzött mintegy nyolcvan műtárgy, köztük vadász- és céllövő fegyverek nyújtanak betekintést a 16. századtól a 20. század első feléig terjedő időszak vadászati világába. A december 27-ig nyitva tartó tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig.

A rendezvénysorozat részeként október 21-én került sor a tavaly is megrendezett fegyver- és vadászattörténeti konferenciára, melyen neves hazai szakemberek ismertették a témával kapcsolatos kutatásaikat. Soós Péter, a Hadtörténeti Múzeum muzeológusa a meg nem valósult magyar lőfegyverekről tartott előadásán olyan nem rendszeresített, prototípusként készült, esetleg csak ötletként felmerült fegyvereket mutatott be, melyekről a források hiánya vagy részletes volta miatt nehezen vagy egyáltalán nem dönthető el, hogy milyen célra készültek. A keréklakat történetének magyar vonatkozásait ismertette Németh Balázs történész, aki a keréklakat fegyvertörténeti jelentőségét részletezte előadásában. A 15-16. század fordulóján elterjedő megoldás nemcsak a pisztoly megjelenését tette lehetővé, de a vadászatot is megújította, valamint a fegyvermester foglalkozás alapjait is megteremtette. A konferencián Sánta Ákos nyújtott betekintést az ifjú nemesi vadászok fegyverhasználati korszakaiba, akik visszaemlékezéseikben mindig hálával emlékeztek vissza fiatal életünkben központi helyet betöltő fegyvereikre, a csúzlitól elkezdve a légpuskán át a vadászpuskákig. A Halász-kastély történetét is feldolgozó Bányai Balázs történész gróf Nádasdy Ferenc nádasdladányi vadászterületének létrehozását ismertette előadásában, melyből kiderült, hogy többek között milyen honosítási és tájalakítási munkálatokkal járt a gróf kezdeményezése. A konferenciát a Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című kiállítása kurátora, dr. Kovács S. Tibor zárta, aki az érdeklődőket tárlatvezetés során vezette be a kiállítás rejtelmeibe.

Fotók: Kőmíves András