Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Őrségváltás Bogár-halmon – Új gazdája lett Miska-huszárnak

Csütörtökön szűk körű adományozási ceremónia zajlott a Halász-kastélyban. A Pákozdi Katonai Emlékpark közelében felállított Miska huszár jövőjét az aláírás pillanatától fogva a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány írja.

Új kezekbe került az M7 autópálya fölé magasodó Miska huszár. Története 2006-ban kezdődött, akkor fogalmazódott meg Vlaszák Mihályban, hogy meg kellene építeni a világ legnagyobb ólomkatonáját. Ebben segítségére volt Rohonczi István és Vas János is. A 12 és fél méter magas szobor elkészítésével az volt a céljuk, hogy a gyerekeket megismertessék a magyar történelemmel, a huszársággal és persze játékos formában a hazaszeretettel. A történelmi ragaszkodás erősítését szolgáló szobrot 2017-ben állították fel a Bogár-halmon. Támogatók nem jelentkeztek, ezért Vlaszák saját cége, a Metalloglobus Kft. finanszírozta a szobor 2017-es felállítását.

Vlaszák Mihály és Kazai Viktor az aláírás után
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nekem feltett szándékom volt, hogy egy látogatóközpontot is építsek a szobor mellé, de az már az én anyagi lehetőségeimet meghaladja. Emellett a szervezés, az építés és a támogatók keresése során meglehetősen elfáradtam ahhoz, hogy a szobor jövőjét igazítsam, ezért is adományozom ezen a napon a Velence-tavi Kistérségért Alapítványnak – mondta Vlaszák.

Kazai Viktor, a szervezet elnöke az adománylevél aláírása után elmondta, hogy egyesületük a Velencei-tó térségéhez tartozó kulturális, valódi tartalmakat hordozó vonzerők felkarolásával igyekszik a turisztikai forgalmat növelni. Ebbe a profilba kiválóan beleillik a Miska huszár. Természetesen a későbbiekben megpróbálják létrehozni a megálmodott látogatóközpontot is.

(Forrás: feol.hu /Kép: feol.hu)