Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Jó hír a kerékpárosoknak a Velencei-tónál

Régi elmaradás a Velencei-tó kerékpárút hálózatának dinamikájában a Pákozd-Dinnyés közötti útszakasz kerékpáros-baráttá tétele. Az ígéretek szerint hamarosan gyógyírt találnak a problémára, ami már csak azért is fontos – fogalmazott Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke –, mert rég készen lehetne, ha lett volna rá akarat.

Az elkövetkezendő időszakban újabb szakasz válhat a biciklisek számára is biztonságos közlekedésre alkalmassá a Velencei-tó vonzáskörzetében – erre enged következtetni Molnár Krisztián Fejér Megyei Hírlapnak adott nyilatkozata, amelyben arról kérdeztük, mikor kerülhet sor a Pákozd-Dinnyés közötti kerékpárút kialakítására. Mint kiderült, régi elmaradás ez.
– Az előző években többször kiemeltük, hogy ez a ‚kerékpárút lehetőség’ sajnálatos példája volt annak, hogy ha egy településvezető nem partner a fejlesztésekben, az milyen következményekkel bír. Egészen pontosan az történt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első forrásaiból lett volna lehetőség turisztikai kerékpárút fejlesztésre Pákozd és Dinnyés között egészen a 7-es útig. Azonban Pákozd akkori településvezetése nem kért a fejlesztésből, pedig a tervek rendelkezésre álltak, és a forrás is. Mi a ciklus végén ígéretet tettünk arra, hogy próbáljuk ezt a hiátust orvosolni – szögezte le a megyei közgyűlés elnöke, aki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 2021–2027-es fejlesztési ciklusának küszöbén még visszatekinthet az előző, 2014-2020-as időszakra. Ezen pályázati etap úgynevezett „maradványforrásaiból” – tehát a ciklus végén megmaradó keretből – ugyanis további útfejlesztési célokat valósíthatnak meg a pályázók.

– Aki nyáron használja ezt az utat, napi rendszerességgel látja, ahogy az autósok kerülgetik a hatalmas kátyúkat és bicikliseket, akik pedig adott esetben egymás mellett, konvojban közlekednek – fogalmazott, és azzal a jó hírrel szolgált, hogy a Fejér megyei önkormányzat által kezelt TOP 2014–2020-as keret maradványforrást kapott útfejlesztésre, arra való tekintettel, hogy jól felhasználta a korábban rábízott forrásokat. – E maradványforrásból első helyek között szerepel e a szakasz felújítása – olyan formában, hogy egy teljesen új szőnyeget kap az út, a két oldalán pedig kijelölt, elkülönített kerékpársávot tüntetnek fel. A kerékpársáv fizikálisan nem különül el a főúttól, de az a forgalomszámlálás és a balesetvédelmi szakemberek álláspontja, hogy ha az új kopóréteg felkerül, és kátyúk nem lesznek az úton, akkor a két nyílt kerékpársáv, amelyet közlekedéskor csak a biciklisek vehetnek igénybe – autósok csak akkor, ha nincs ott kerékpáros -, teljesen biztonságos útszakasz lesz. Ez a következő időszak nagy fejlesztése lesz, reményeink szerint. A TOP gazda megyei önkormányzat nagyon támogatja ezt a fejlesztést, így szerintem hamarosan megtörténhet a bejelentés és indulhat az út felújításának kivitelezése.

A következő nagy lépés a TOP források második köre, amelynek felhívásai útfejlesztéssel indulnak: – Nem árulunk el titkot azzal, hogy az egyik kiemelt célkitűzés az, hogy a Fehérvártól Kisfaludon és Pákozdon át, valamint Sukorón keresztül egészen a velencei bekötőútig vezető úthálózatot felújítsuk. Velencén a Nadapi utat például tavaly felújítottuk, és ha sorra kerül a Pákozd-Dinnyés közötti szakasz is, akkor jó esély mutatkozik arra, hogy 2-3 éven belül 20-22 kilométeren teljesen megújított szakasz várja a bringásokat Székesfehérvár és a Velencei-tó között.

(Forrás: Fejér Megyei Hírlap
2021.05.21./S. Töttő Rita)