Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Máshol lesznek a vendégmólók, de több lesz, mint volt

Június elején elindul a Velencei-tavi partfal-rekonstrukció műszaki átadás-átvételi eljárása, vagyis a munkálatok a vége felé közelednek. Ezzel azonban nem fejeződik be a Velencei-tó rekonstrukciója: a vendégmólók és a hajókikötők is megújulnak.

A VVSI agárdi telephelyén már most is láthatók olyan modern vendégmólók, amilyenekre a Velencei-tó csónak-, vitorlás és hajótulajdonosai számíthatnak az uniós forrásból megvalósuló partfal-rekonstrukciós projekt befejezését követő második nagy – immáron magyar állami forrásból biztosított – beruházásnak köszönhetően: 775 millió forintos kormányzati támogatás jut most erre, mondhatni, az utolsó pillanatban. Így várhatóan rendeződik az illegális és engedélyes kikötők ügye és állapota is. Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a megyei közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő hiánypótlónak minősítette az újonnan érkező lehetőséget – amelyért, mint mondták, évek óta dolgoztak már.

Sajtótájékoztató a partfal-rekonstrukcióról

A mólók bemutatásakor elhangzott: a Velencei-tó környékén 3 ezer bérletes horgász van, a napijegyek száma pedig évente 70 ezer. A vendégmólókat, hajókikötőket, s a hozzájuk tartozó közvilágítást 2022 decemberéig újítják meg. Kérdésünkre Tessely Zoltán elmondta: mindenhol lesz vendégmóló, ahol a tóparti települések kérték. – Folyóméter hossz lett meghatározva a kormányhatározatban, így annyi lesz, amennyit az önkormányzatok kértek. Úgy fest, nem ugyanott lesznek, mint eddig voltak, de több lesz, mint amennyi volt.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a motorcsónakból prezentálta a partfal felújításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója hozzáfüzte: ez várhatóan több mint 1500 folyóméter vendégmólót jelent összességében. – Ezzel közel 2 ezer horgászcsónak kap helyet a kikötőkben. Maradnak üresen hagyott öblök is, tehát a további fejlesztések lehetőségét nyitva hagytuk – tette hozzá. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pedig üzent: – Ezek a fejlesztések mindenkit szolgálnak – a károgó varjúknak – azoknak, akik minden felújítást csak támadnak -, azt üzenjük: ha egyszer az életben valamit letettek volna a ‘partra’, az asztalra, akkor azt megköszönnénk nekik.

 Mindenhol lesz móló, ahol a tóparti települések kérték

A tájékoztatót bejárás követte: a partfal-felújítás gárdonyi szakaszán, Tóth István polgármester kíséretében mutatták be az elkészült partvédműveket. Itt is a szakember, Csonki István mondta el a partfal-felújításról tudni illő részleteket: – Egy méterrel hosszabb partvédmű sincs, mint amekkorát a 70-es években építettek. Sőt, kevesebb is. Azokon a partszakaszokon, ahol lehetőség volt kibontani, lídós partszakaszt alakítottunk ki.

Forrás: feol.hu/ Képek: feol.hu